torsdag 26 april 2007

Ljuvliga pelargoner


Å villket väder det har varit idag, la mig i solstolen och försökte slummra in men ungarna kom en efter en och var törsiga, kissnödiga ja gud vet allt! jag gav upp. Skulle ha velat plantera om mina pelargoner i nya krukor men vi hade ingen jord , tänkte att då kan jag ju börja gräva på min nya rabatt som jag skall göra runt äppelträdet men vi hade ingen spade! tänkte att det är väl lika bra att jag går och lägger mig i solstolen igen men då kom sonen och gick konstigt han sa att det kom bajs i byxan för han hade skärp, han fick inte upp skärpet själv. Det var bara att traska in till duschen. De små liven är väl för härliga=) En hel dag ledigt och jag har inte fått något gjort! alla sysslor växer till en jätte hög, jag skulle behöva en månads semester och bara vara helt själv så jag fick ordning på mitt hus och trädgård.Det blir väl vid pension=) Ja jag vet att det inte blir något gjort om man ligger och sover i solstolen men man blir ju helt slut av värmen=) Är det någon som är duktig på pelargoner? När ni köper dem planterar ni om dem i nya krukor på en gång då? och hur ofta vattnar ni? tycker det står att de skall torka ut mellan vattningarna men då blir mina så fula, och vattnar jag mer så blir de också fula. Jag har väl inte gröna fingrar helt enkelt! Jag tar gärna emot tips från er som är grönfingriga=) kram på er.

13 kommentarer:

Dubbelörnen sa...

Jag planterar alltid om dem i större krukor. Har ofta jättestora krukor o planterar en massa blommor tillsammans.

Det de menar med torka ut innebär at du inte ska skvätta vatten varje dag, men du sk aheller inte låta dem torka ut! Torkar de ut så blir de risiga. Vattnar du dem konstant så har du dem regelbundet fuktiga, d v s du ger dem vatten kanske ett par gånger i veckan. Och utan att låta dem bli sjöblöta!!

Kramar

Lisa sa...

Vilket roligt inlägg, skrattade gott åt dina härliga barn som håller dig sysselsatt!.. Pelargoner vill stå ljust och soligt. Vattna rikligt då du vattnar och regelbundet, men låt den torka upp mellan vattningarna. De lagrar lite vatten i grenar och rotknölar. Så kolla hur många dagar de tar för den att torka upp och sedan vet du hur länge du ska vänta mellan vattningarna. Fin bild!

Lotta sa...

Visst är det underbart med ungar! Jag har gått hemma hela veckan med en febrig dotter, och hon har verkligen hängt mig i hasorna!

Kram Lotta

Signes vind sa...

Skönt med en bloggare till som inte kan sköta pelargoner. Mina bara är risiga, blommar inte och ser allmänt tråkiga ut.

Elzste sa...

Pelargoner gillar inte att stå i plastkrukor, så tänk på det. Jag vattnar dom två gånger i veckan, när dom står härinne (har varenda fönster fullt pga pellisar!!!) och ute brukar dom få efter väderlek. Är det riktigt varmt, så behöver dom mycket vatten också. Hoppas du fixar det.
Kram.

Pernilla sa...

Haha, ja det där känner man ju igen… "Jaha, vad har ni gjort idag då" är den värsta frågan man kan få då. När man inte får gjort någonting och ändå springer som en galning hela tiden! Frustration. Men kanske det man minns när man sitter och gungar i sin gungstol…

pernilla sa...

pelargoner är fantstiska! Det ger verlkligen den där lantaliga charmen ;D
Trevlig helg!

Anna sa...

Hej, ungar är för härliga.:0)Det finns många olika råd vad gäller pelargoner,inga är fel, jag brukar säga att man ska lyssna på sin farmor, mormor eller ta till sig gamla husmorsknep. Mina erfarenheter: Jag lägger vikt vid bra blomjord och näring med låg kvävehalt. Nya sticklingar vill gärna ha det trångt om fötterna, och ha dem gärna i plastkrukor som håller fukten bättre. Många sorter kan sedan med fördel sättas i stor kruka och blir stora. Vissa sorter vill inte blomma i för stor kruka. De får torka ut mellan vattningarna (ej häng och regaler), men det kan innebära två vattningar om dagen i soligt läge. Det är lättare att vattna ihjäl dem än torka ihjäl dem. Vissa slukar sol medan andra med fördel kan stå lite skuggigare, ex. de med dekorativa blad. Läs mer på pelargonsällskapets sida, du hittar länk på min blogg.

Ha en härlig dag och lycka till med pellisarna.

Mia sa...

Ja, ungar är superhärliga, hihi, myser åt din lille sons konstiga gångstil ;-)

Solkatter & dammråttor sa...

Det är rart med barn...när dom sover...nejdå dom är goa när dom är vakna också.Men dom har en förmåga att känna av när man vill ta det lugnt och vila lite...då passar dom på att störa så mycket dom kan.
Jag är inte heller så bra på pelargoner, så jag passar på att läsa råden du får *ler*
Ha en skön helg!Kram på dej!

Vildängel sa...

Fin bricka och fina pelargoner :)

Pia..... sa...

Jättekul läsning....alltid roligt med barn ...mitt lilla barnbarn får jag skavsår i örona av...:) men det gör inge :) värre är det med alla 19 barnen på mitt jobb...där kan man snacka om ljudnivå...ha det så gott...PIA med liiite skavsår i örona efter två dagar med ISAK...

StyggaLillaLoppan sa...

hejsan ! Jag bara vattnar mina pellisar och det verkar dem gilla !!!. Jag planterar om dem ibland och ibland inte !
För första gången har jag övervintrat 2 st i ett lagom kallt rum hela vintern....och jag har bytt jord och beskurit dem och dem stortrivs..... kramar